fredag 8. oktober 2010

Hvitbalanse

Hvitbalanse har stor betydning på hvordan fargene i et bilde blir. Den sier på en måte hvordan hvit eller sort "ser ut ". De fleste digitalkameraer har flere instillinger for hvitbalansen og er å finne blandt disse variantene :
- automatisk
- innendørs belysning (kunstlys)
- fluoriserende (neonlys)
- solskinn
- skygge
- overskyet
- blitz
- egne innstillinger

Grunnen til de ulike innstillingene er at f. eks. hvitt har forskjellig fargenyanse under de ulike belysningene. Derfor trenger kamera å ha et " referansepunkt" å justere fargene etter.

Eksempel:

På dette bildet er hvitbalansen satt "på himmelen" øverst til høyre. Dette gjør at blåfargen i bildet blir "tolket" som hvitt, og får dermed helt feil "farge". I tilleg til å være avgjørende for himmelen i seg selv blir også dette klart synlig på både muren og på istappene som henger i taket. Bildet blir altså i dette tilfellet at for gult.












I dette bildet er hvitbalansen "flyttet" fra himmelen og over på bladene som henger øverst i midten under taket. Dette har fra før en gul tone, og som du ser vil hele bildet få en blå tone over seg. Igjen er det veggen og istappene som må lide mest.












Her er hvitbalansen slik den skal være. Den er satt mot ett nøytralt kort på ett annet bilde, og denne balansen er kopiert inn. Det som er hvitt i dette bildet skal være hvitt, og som du ser avgjør dette også fargen på alt det andre. Igjen er det nok særlig tydelig på veggen og istappene. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar